Vinprovning i Karlskrona

Blekinge är ett av Sveriges minsta landskap, men här väntar så oerhört mycket. Särskilt om du älskar mat och vin. Om du vill boka in en vinprovning i Karlskrona har du många alternativ att välja bland. Vi går igenom hur vinprovningar i stort ser ut samt var du kan boka in dig. Att lära sig mer om viner gör det också möjligt att göra bättre val nästa gång du ska handla på Systembolaget eller beställa ett passande vin på restaurangen.

I Karlskrona finns det gott om vinprovningar, till exempel kan du boka in dig hos:

  • Munskänkarna
  • Stora Boråkra
  • About beer, wine & spirit
  • Sjörök

Hos Munskänkarna hålls det cirka en vinprovning i månaden och på olika håll i landet så det gäller att boka in dig snabbt. Stora Boråkra är perfekt för dig som bor i Karlskrona då vingården endast ligger tio minuter från centrum. Stora Boråkra är en riktig vingård med en stor och praktfull herrgård från 1880-talet. Gården är omgiven av en mycket speciell gröda, vindruvor av sorten Solaris. Detta är den största vinodlingen i Blekinge. Här kan du komma på vinprovning samt även boka in särskilda paket där en hel meny ingår. Skulle du gilla vinet kan du alltid åka till närmsta Systembolag i Karlskrona och köpa med dig hem.

Hos About beer, wine & spirit kan du också boka in en härlig provning. Exempelvis en champagneprovning. Det hålls cirka 150 provningar per år och är ni fler än tio personer får ni en privat vinprovning. En perfekt present!

Hos restaurang Sjörök anordnas det också vinprovningar. Kanske inte helt otippat då restaurangens fokus är just vin. Här kan du lita på att få smaka originella och ovanliga viner. Personal på Sjörök har själva rest runt i världen för att besöka små vingårdar. Du kan boka in en vinprovning för ynka 295 kronor. Eller så kan du unna dig deras alternativ vinprovning special där man får prova mer exklusiva viner. Priset ligger då på 375 kronor.

 

Så går en vinprovning till

Det dyker ofta upp frågor när man pratar om vinprovningar. Hur går det egentligen till? Dricker man verkligen åtta till tio glas vin under en provning? Blir man inte helt dyngrak då? Nja, så går det inte riktigt till på en vinprovning. Vanligtvis har vinprovningen ett tema, exempelvis röda viner, dessertviner, vita viner eller exempelvis champagneprovning. Man sitter vid ett bord med ett antal glas framför sig.

Sommelieren häller upp olika viner i varje glas och berättar vad ni har framför er. Därefter börjar alla med samma vin. Man sväljer aldrig vinet utan smakar på det i munnen och spottar sedan ut det. Tanken är att man ska hitta olika smaker. Med sommelierens hjälp hittar ni nya smaker och nyanser som tidigare varit svåra att benämna. Under en vinprovning är det också väldigt vanligt att man får tilltugg, speciellt utvalda sådana som ska matcha med vinet. Detta gör att man också lär sig hur man kombinerar vinerna till mat för att de ska komma till sin rätta.

För dig som gillar vin men inte vet så mycket mer, är en vinprovning otroligt givande. Man lär sig alltid något nytt som gör det roligare att testa nya viner.

Här kan du se en introduktion till vinprovning.

Lämna en kommentar