Mat i Karlskrona

Mat i Karlskrona

Blekinge må vara ett av landets minsta landskap, men det råder ingen brist på bra mat. Åtminstone inte i Karlskrona. En gång i tiden var staden den krogtätaste i hela landet. Vad som verkligen utmärker sig rent matmässigt är fokuset på lokala leverantörer. För väldigt många restauranger och caféer i Karlskrona är det viktigt att köpa in råvaror lokalt. Bland annat kan du besöka Björketorps gård och köpa glass gjord på mjölken från gården. Eller varför inte besöka Blekinge Kafferosteri för lite nybryggt kaffe?

Karlskrona erbjuder något för alla, oavsett om du letar efter vegetariska poke bowls, kryddig indisk mat eller kanske västkustläckerheter som hummer och räkor. Därmed kan du beroende på vad du är sugen på, hitta riktigt bra restauranger i mellanklassen, men även billiga lunchhak med utsökta rätter. För finare tillfällen rekommenderar vi:

  • Sjörök
  • Nya Skafferiet
  • Restaurang Michelangelo

Och ska du ha något snabbt och lätt över lunch bör du definitivt besöka:

  • Galgamarken Pizza
  • Gylles konditori
  • Olles korvbar

Sjörök är en riktigt tjusig restaurang alldeles intill havet. Här serveras finare rätter i en mysig miljö. Vad sägs som en god förrätt med sotat spetskål, brynt smör, parmesan och rostade mandlar? Eller kanske en klassisk fisk- och skaldjurssoppa med aioli?

 

Nya Skafferiet

Nya Skafferiet har du garanterat hört talas om, åtminstone om du besökt Blekinge. Restaurangen är berömd i hela landskapet. Som ett resultat av att vinet står i fokus och maten kretsar kring drycken. Här kan du avnjuta både lyxigare luncher och finare middagar. Exempel på en trevlig fredagsmeny:

  • Förrätt: Burrata med tomater från närliggande odlare.
  • Varmrätt: Torskrygg med säsongsbetonade läckerheter.
  • Dessert: Pannacotta med säsongsbetonade bär.

 

Goda luncher för en billig peng

Det är ju inte alltid man har tid (eller pengar) för en fin middag. Varför inte unna dig en riktigt läcker lunch istället? Hos Galgamarken Pizzeria (dock serveras mycket indisk mat här) finns smarrig pizza att beställa över lunchen eller en populär indisk maträtt. Betygen för restaurangen är mycket höga!

Olles korvbar har krängt utsökta korvar sedan 40-talet. Än idag kan du äta billiga och framförallt goda korvar. Dessutom kan du beställa en dagens för dryga femtiolappen! Här serveras allt från pannbiff med gott mos, lingonsylt och stekt lök till bamsekorv.

För dig som älskar bagerier och konditorier är ett besök till Gylles konditori ett måste. Här kan du inte bara ta en god fika med vännerna. Kommer du inte tidigt kan du även köpa hem nybakat bröd till din egen lyxfrulle. Dessutom är Gylles välkända i hela Karlskrona för sina utsökta glassar. Något för den där svettiga sommardagen?

Kastellet i Karlskrona – middag på en ö

Strax söder om Karlskrona ligger Aspö, där även en restaurang som heter Kastellet ligger. Dessutom ligger den passande nog i Drottningskärs kastell. Här kan du avnjuta middag i den storslagna restaurangen – en enorm sal med stenväggar, tjusiga valv och slående vacker utsikt. Här serverar de både lunch, festmiddagar och fika. Du tar dig enkelt hit via vägfärjan från handelshamnen. Passa gärna på att ta en runda på Aspö, en liten ö mitt i Blekinge skärgård. Lika vackert på sommaren som under vintern.

Lämna en kommentar